Ketch Siri nu i vinterhamn i Torekov. Den sista biten absorberade mig och all energi gick åt att föra oss hemåt, en kort sammanfattning.

Vi blev furstligt mottagna av Lars-Gunnar och Ulla i Mariestad, en gammal kurskamrat från Karlberg. De mötte redan i Sjötorp och bjöd oss sedan på middag hemma i Sjöbacka. LarsGunnar var lots mellan Sjötorp och Mariestad.

Vi gick i motvind från Mariestad till Läckö och Spiken. Vänern visade sig från den otrevliga sidan och SMHI var helt fel. I stället för 5,6 meter fick vi 18 m/s i byarna. Mats och Per på Dream berättade, de har en riktig vindmätare ombord. På Siri bestämmer den som är räddast hur mycket det blåser. Spiken var en trivsam hamn, säkert lite turistig under säsong men nu bra och hundvänlig.

Till Vänersborg, bara tradig motorgång i motvind.  Vi bestämde oss för att segla någon vecka på Vänern när vi skall till Karlsborg nästa augusti. Åter en trivsam pilsnerkväll med Mats och Per på Dream. De hjälpte oss tömma Siris pilsnerkällare.

Trollhätte kanal har maffiga slussar, allt är gigantiskt jämfört med Göta kanals småslussar. Proffsigt och välskött. Det är en dryg dag till Göteborg så vi stannade efter Lilla Edet lite snabbt för att pinka Jaque. Det verkade ligga en juste pytteliten marina precis ovanför slussen.

Lilla Bommens marina var skitdyr så vi fick en bra plats men inte en gång till. Oväsen och böss. Nöjet bestod oss en stekare med jättemotorbåt som först snodde en segelbåts förtöjning och sedan satte linan i propellern. Skadeglatt att se honom dyka med kniv i handen. Ander och Bettan tog sig in till stan och bjöd oss på middag på Bommen, vi kände oss hedrade att de tog sig tid mitt i kampen. Det är inte hundvänligt nere vid Nordstan!

Genom Dream och Mats blev vi introducerade till Luna, en ketch som seglat i Baltikum under sommaren. Vi kölvattennavigerade till Bua med Luna som lots, lite bekvämt. Alldeles utanför Bua/Ringhals förde de oss förbi några små skär överfyllde med sälar. Christer mötte i Bua och bjöd oss med hem där Siri, hans Thaiväninna, mötte med middag och äppelpaj. Katten i huset retade Jaque men vi fick i alla fall en fin grusväg att promenera och pinka på.

Hemseglingen till Torekov var härlig med fin nordan och slör i solsken. Lite vemodigt med sista seglatsen för året. Vi stannade till för pinkpaus i Glommen, det är 50 NM mellan Bua och Torekov, för mycket för Jaque. I Torekovs hamn fickparkerade jag snyggt akter om Frisses båt. Nöjd att vara i vinterhamn utan några missöden. Lisas syster Ulla mötte och vi hälsade på hos Lisas mamma Cajsa efter middag ombord.

Idag långpromenad på fäladen med Jaque, härligt se honom sträcka ut på fälten och bli riktigt trött. Jag hälsade på Frisse, Johan, Hasse och Viktor, grabbar och gubbar på kajen, vi är i vinterhamn.

 

Annons