Medvind i år! Vi utnyttjade den tillfälliga nordan och seglade söderut när nu tillfälle gavs. Kalle och Olle mönstrade ombord på morgonen och vi släppte ut den stora genuan i första fjärden. Redan morgonbrisen gav oss fem knop men jag var för feg att segla under Trästabron med 17 meter segelfri höjd. Jag ville kunna undvika ett möte med tillhörande svall. Sjöfartsverkets definition medger högvatten och dyning men i alla fall, maskin kändes tryggare.

Vi låg två segelbåtar och väntade på klockslaget vid Älmstabron. Paragrafryttaren och brovakten öppnade inte, vi hade inte ringt in och begärt broöppning. De som inte kan bli poliser eller tullare eller folkskollärare blir nog brovakter. Brovakten öppnade för kort tid när vi gick norrut och senare på fel tid. Vi hade inte bråttom och köpte glass på uppvägen och drack förmiddagskaffe på nervägen.Men fy för byråkrater.

Vi passerade badplatsen där jag dan före badat med hela klanen Andrén. Då var det 28C i skuggan, det var så varmt att till och med badkrukan Nille badade. Eftersom jag, farfar, dök från hopptornet var ju även Nille, fadern, tvungen att dyka. Barnbarnet Olle dök medan Kalle och Anne-Charlotte hoppade, A-C knep om näsan med fingrarna.

Nu var det 17 C och nordan, Vi lämnade av gastarna i SöderMarum och slörade vidare. Det blev lite lugnare ombord. Det var en frisk nordan och vi gjorde sex knop för bara kutterfocken. Strålande kväll med många vackra segelbåtar, nere i Blidösund mest snabba motorbåtar. Vi girade in vid Östra Lagnö och hittade hem till Klintsundet. Tänka att ha medvind upp till Grisslehamn, en baddag i högsommarvärme väl där och sedan få en frisk nordan på återvägen.

Anna, Kalle och Jaque mötte och vi festade på kantareller och varmrökt gravad laxöring. Nu mönstrar Person av och vi kör hem honom till Vänorten, hans boende i Märsta. Jaque seglar nu med oss, vi hoppas träffa några fler vänner innan vi fortsätter söderut