Vi är nu vid Falsterbokanalen, förtöjda i Höllviken. Tre korta dagsetapper från hemmahamnen i Torekov. Och allt funkar ombord. När vi gått ut tidigare år har vi alltid hittat nå’t litet eller stort fel. Det värsta var, som några vet, att motorn inte startade, näst värst att backslaget, växellådan pajade på Nordsjön. Smått som lanternor förra året eller toaletten något år tidigare. Belysningen vid navbordet eller vid min koj har vi levt med. I år, peppar, peppar funkar allting. T o m AIS:n.

Automated Identification System sänder ut signaler, ”Här kommer Ketch Siri av Stockholm”.  Kunniga och intresserade, som vännen Walther, vet hela tiden var vi är. Och vi vet precis vilka fartyg vi möter, även i mörker eller dimma.

Men det är höstväder, regn och blåst igår. Vi hade just lagt till på Ven när vi överfölls av regn, åska och blåst. Idag sol och kallt i vinden. In die Nase såklart.

Uppe på land, i lä, idag var det lite sommar. Men inte till sjöss! Vi har varmt och gott ombord ikväll, som vanligt. Vi semesterseglar nu bara på dagarna och ligger  i hamn på natten. Vi har det bra…