Bagarmästaren och besättningsmannen Dick kallade mig ”den blå lyn aka den blå blixten. Han såg mig inte springa, han såg mina blå träningskläder hänga på tork. Hans tilltro till skepparns snabbhet är överdriven alternativt slog hans skämtlynne till. Jag tror på skämtlynnet.

Den blå lyn har de tre senaste dagarna susat runt i Torekov med omgivningar. I lördags sprang jag till Hovs Hallar och höll bra fart. Ute på fälten ner mot fäladen satte bönderna potatis. Strandskatorna gick efter och plockade mask och småkryp och viporna virvlade runt i lufthavet, de är flygande akrobater. Utmed stranden låg gravänder och fiskade, gröna huvuden och skarpt röda näbbar. Det gick lätt att löpa.

I söndags sprang jag inåt landet vid Påarp, rena landsbygden. Välskötta gårdar i korsvirke, gårdsplanerna var fulla med staplade pallar, jag kunde se groddarna sticka fram från sättpotatisarna som väntade på begravning och kretslopp. Jag passerade förbi Torekova kyrka vid högmässotid, klockorna kallade några ensamma, prydligt klädda, damer att lyssna på predikan. Själv fortsatte jag ner till SIRI, vattnet som stigit under stormdygnen hade nu sjunkit undan och jag justerade förtöjningarna. Golfare och strandskator promenerade på golfbanan i solskenet.

Igår måndag hade jag hoppats kombinera de två spåren, först Hovs Hallar sedan Påarpsrundan, det visade sig vara för mycket. Benen var trötta och ville inte, jag släpade mig runt och tog flera pauser när jag bara gick snabbt. Jag skall nog växla mellan långa pass och intervaller/ fartlek, lätt att vara efterklok.

Idag har Lisa och jag pysslat om SIRI, vi åker hem imorgon. Vi plockade med överseglare för Östersjön för att med evig optimism planera sommarens kryssning. Vi förtöjde henne med den tjocka svarta trossen. Vi stuvade ner seglen som väntat på att slås under inför vikingatåget, de ligger nu i kajutan och vi plockar upp dem igen inför sommarens segling. Det känns fortfarande lite snopet att vi inte kom ut på vårt äventyr. Men med väderfacit i hand hade vi bara kunnat nå Gilleleje på Själland på söndagen och åter hem till Torekov på måndagen. Resten av dagarna har det blåst för mycket, idag tisdag är det kulingvarning för Bälten och Kattegatt, kulingkungen får stanna i hamn och då är Torekov bäst…

Annonser