Varning klass 2 för Skåne fredagen 8/4: Mycket hård vind 21 m/s med risk för stormbyar 25 m/s vid middagstid.

Även igår torsdag var det varning klass 2 och storm för Skåne. Det är inge kul för Walther o Dick att gå och vänta på väder.  Vi hämtade dem med bil och åkte till hamnen i Rammsjöstrand lite längre söderut inne i Skälderviken. Vattnet var grått och vågornas vita gäss jagade varandra Det var kallt och elakt i blåsten. Byn hade en skutflotta på 1800talet och där bodde 50 skutkaptener enligt kyrkoförhörslängderna. Ett ankarspel, a capstan, står som ett minnesmärke på hamnplanen, nu är där småbåtshamn och sommarboende familjer.

Vi besökte Båstad och flanerade förbi centercourten och beundrade husen längs Agardhsgatan. Fullt med arbetsmaskiner och renoveringar nu inför sommaren. En magnolia i skyddat läge hade stora knoppar och några påskliljor hade slagit ut men det dröjer till sommarens rosenprakt. Walther och Dick bjöd på lunch på Hovs Hallar, prisvärt och en fantastisk utsikt över solbelyst stormhav. Hemma i Torekov var vännen Åke Sandin på besök och gjorde en intervju för de lokala TV sändningarna. Därefter ”tog vi en morfar”, danskarna ombord och vi hos mamma Cajsa.

Väderrapporterna var fortsatt negativa. Både DMI och SMHI förutspådde att det skall bli ett kort uppehåll över lördag söndag, sen kommer kulingarna igen, lågtrycken ligger på rad ute i Atlanten. Jag kände att jag inte kunde ha våra gäster gående i hamnen och vänta på väder. Troligen skulle vi kunna ta oss bekvämt till Själland  över helgen så de kan ta sig hem till Korsör men sen kanske Lisa och jag skulle ligga inblåsta och vänta på väder. Jag beslöt sammankalla ett skeppsråd ombord på Siri och föreslå att vi avbryter försöket med vikingatåg på våren.

Skeppsrådet inleddes med whisky till Walther, rödvin till redaren Lisa, té till Dick och kaffe med kakor till mig. Mitt förslag att ställa in vikingatåget vann fullt gehör. Vi endes senare om att Siri på hemväg från sommarens planerade seglatser skulle plocka upp våra danska vänner i Korsör för att få några dagar tillsammans under segel. Men sailors don´t have plans, sailors have intentions!

Vi förstärkte fendrarna i lä, Walther hade tidigare förstärkt förspringet. Det blåste 16 m/s när Lisa och jag lämnade Siri, det hade varit uppe på 20m/s tidigare på kvällen. Siris bordläggning gnisslade mot kajens gummidäck.  Beslutet att ställa in seglatsen var klokt men tungt att fatta. Väderutvecklingen idag fredag morgon tyder på att det var rätt…

 

Annonser