Jag fick smeknamnet ”Kulingkungen” för några år sedan när Siri och Pela seglade gemensamt hem från Irland. Gästerna på Pela tyckte jag var överdrivet försiktig då jag inte ville ge mig ut till sjöss när det var kulingvarning. Vi drabbades lite senare av oförutsedda kulingar till havs och vännerna fick en större förståelse för min ovilja att lämna hamn när kulingarna stod på kö. När en kuling slår till oförutsett hanterar Lisa och jag den så professionellt som vår erfarenhet har lärt oss, man måste acceptera vädret om man vill segla till havs. I skärgården kan man gömma sig, till havs finns inga skydd. Reva och hänga med är huvudregeln. Nu är det kulingvarning för Kattegatt.

Vi jobbade hela förmiddagen med AIS igår. AIS står för Automated Identification System. Det är en kombination av GPS och VHF, alltså positionsbestämning och radio. Alla större yrkesfartyg och fiskebåtar måste ha AIS, vi nöjesbåtar får ha det. Vi har nu installerat det ombord och nu syns vi på de digitala representationerna på de fartyg vi möter. De ser att det är SIRI af Stockholm med call signal SC2533 och kan alltså anropa oss på radio och fråga hur det står till. Vi har ännu inte lyckats få vår dator att visa de andras namn och call signal. Men det fixar vi så småningom.

Nu funkar radio, GPS, digitala sjökort och Navtex. Navtex är en automatisk väderradio där navigationsvarningar och väderutsikter visa efterhand som textmeddelanden. Vi har hyfsat snyggt i kajutan.

Jag hämtade Walther och Dick vid Båstad station. När vi kom till SIRI fick vi inte gå ombord. Lisa hade upptäckt att en av sötvattentankarna sprungit läck och med hjälp av Henrik på varvet identifierat felkällan . Alla durkar var borttagna, båten länspumpad och Lisa torkade torrt i kylsvinet. Vi tog en rundvandring i hamnen och när vi återkom släppte Lisa oss ombord. Walther gav Siri några böcker från Marstals sjöfartsmuseum och Dick hade bakat och medfört kaka som han bjöd på och vi njöt av kombinationen kaka, whisky, Ramlösa och kaffe.

Lisas syster Ulla bjöd på middag hemma hos sig; löjrom på chips, biff Lindström och mullvadsdessert. Gästfritt och uppskattat. Vi pratade väder och vind, det var kulingvarning för Södra Östersjön och Skagerack, den kloke Walther tyckte vi skulle avvakta med avseglingen. Nere i hamnen visade vindmätaren på 14 m/s. Nu på onsdagsmorgonen är det kulingvarsel även för Kattegatt. Kulingkungen sticker inte ut, vi stannar i hamn…

Annonser