Vårens vikingatåg, vi har en plan. Men seglare skall inte ha planer? Vi vet hur vi vill ha det alla fall. Och vädret styr. Vilka är vi som vill?

Lisa är fartygets redare, välkänd för alla läsare. Hon navigerar och är kvartermästare. Nya ombord  för denna sjöfärd är Walther Hansen och Dick Pedersen. Vi möttes i Kristiansand för fem, sex år sedan. De berättade att de skulle segla till Shetland i sin lilla slup Eva av Korsör. 6 meter lång, 2, 30 m bred, två kojplatser, 17 kvm, lärkträ. Walther och Dick är trygga vikingar, lite äldre än Siris skeppare. Walther är sjökapten och marinmålare. På denna sjöfärd är Walther lots med ett livs erfarenhet av danska farvatten. Dick är på denna seglats befaren sjöman. Dick är bagarmästare och krögare, han äger Eva av Korsör och han och Lisa skall nog kunna samsas i pentryt.

Vi träffade Walther och Dick igen i Egersund för två år sedan, de hade nått Shetland med Eva, nu hade de gett upp försöket att nå Lofoten. För mycket motvind. Vi återknöt vänskapen och över några bajer erbjöd sig Walther att göra ny lusplattingar till Siris rigg och att måla av Ketch Siri som en kaptenstavla. Denna tavla är nu omslaget till boken Blå sommar och röda segel. Lusplattingarna pryder riggen! Vi gästade Walther och Dick i Korsör förra våren då vi åkte till Toplicht i Hamburg för att inhandla den vedkamin som nu värmer Siris kajuta.

Jag kom upp med den galna idén att segla tidigt på våren och Walther förslog att vi skulle segla med Ketch Siri. Vi hoppas kunna genomföra följande rutt. God Willing  and Weather Permitting!Från Torekov SV till Samsö. Därefter runda Fyn förbi Middelfart och genom Lilla Bält. Till Ärö och Marstal. Norrut mellan Langeland och Fyn och därefter ostvart in i Smålandsfarvattnet och vidare norr om Falster ut i S Östersjön och norrut genom Öresund hem till Torekov. Vi har gett oss en vecka för äventyret. Har vi tur med vädret går det fint. Annars får vi anpassa oss.

Lisa och jag rustar nu Siri, idag söndag skall vi vara klara inombords och ha snyggt på däck. På måndag skall grabbarna på varvet hjälpa oss med segel och instrument. På tisdag kommer Walther o Dick, på onsdag seglar vi. Weather Permitting. Walther är en erfaren och försiktig lots och jag gillar inte kuling…