Jag dörjade makrill medan vi väntade på Hurtigruten med Lasse och Inga, vi ville vinka. Hurtigruten hade just idag följt en annan farled, jag pratade med kapten på Finnmarka, det var så regnigt och dålig  sikt för passagerarna. Vi fick iallafall makrill och Lisa lovade laga soppa.

Vi gick söderut i den inre leden, motvind och regn. En havsörn kom lågt över vattnet  med mäktiga vingslag, den höjde sig för att passera över Siris master och sänkte sig sedan ner till den ursprungliga höjden över havsytan; två meter. Den flög mot vinden med med den böjda näbben halvöppen!

Vi ligger nu alldeles söder om Sognefjorden vid en gammal betongkaj med gummidäck. Perfekt. Lisa har serverat den utlovade himmelska makrillsoppan. Här är receptet:

Koka potatis, lök och morötter i fiskbuljong med hel kryddpeppar, hel vitpeppar, lagerbärsblad, dillfrön och salt. När grönskerna är mjuka späd med mjölk, koka upp. Lägg i portionsbitar av makrill, de blir färdiga snabbt!!

Lisa har också bakat Björnkaka enligt farmors recept. Den kommer till kaffet. Så skall en regnig dag till sjöss avslutas.