Denna lite längre text tillägnas Helge och Ann på Snorre IV.

-Tordenskiold var norrman, han var inte dansk, sa Helge, skepparen på Snorre IV, han var skämtsamt upprörd.

– I din bok står det att han var dansk, han var norrman! Tordenskiold var tronder, från Trondheim, icke dansk. Han var viceamiral i danska flottan. Norge och Danmark hängde ihop på 1700-talet och han ledde flottstyrkan som förintade den svenska flottan i Dynekilen. Vi hade inte många som kunde slå svenskarna på den tiden, vi får hylla Tordenskiold.

Helge är en äkta norrman och kan sin historia, själv kände jag inte till slaget vid Dynekilen förrän vi för något år sedan hälsade på Erik Berg som har sommarviste vid denna gränsfjord.   Jag hade i alla fall sett Tordenskiold på danska tändsticksaskar, de vill också hylla honom. Men norrmännen kan sina hjältar. Och de håller sin historia levande.

Hjältarna

Högst på den norska parnassen står giganten Nansen, han var professor, upptäcktsresande, diplomat, mottagare av Nobels fredspris. Han korsade Grönland på skidor, han försökte nå nordpolen med skutan Fram och övervintrade på Frans Josefs land i en liten koja. Han publicerade sig vetenskapligt och litterärt och gjorde stora insatser för flyktingarna efter Första Världskriget.

Därnäst kommer Amundsen, han utbildade sig till upptäcktsresande och blev sjökapten. Han var först till Sydpolen, han nådde den magnetiska nordpolen, han var först genom Nordostpassagen. Han störtade i havet vid Björnöya när han med flyg sökte den försvunne italienske polarfararen Nobile. Amundsens personlighet är mera omstridd men hans bedrifter är beundrade och hjälteglorian skiner.

Thor Heyerdahl förde traditionen med äventyr och vetenskap vidare genom färderna på Kon-Tiki och papyrusbåten Ra. Han skrev flera böcker som inspirerade oss pojkar på femtiotalet.

Norge har tre nobelpristagare i litteratur, Björnstjerne Björnsen, Knut Hamsun och Sigrid Undset. Grieg är världsberömd kompositör. Författaren Ibsen liksom filosofen och klättraren Arne Naess tillhör väl också hjältarna.

Kompani Linge

Filmen om Max Manus, motståndsmannen och krigshjälten har setts av en miljon norrmän i nutid.  Dessa hjältar lever fortfarande i minnet. De utbildades i England, fördes över Nordsjön av the Shetland Bus och sattes i land utmed den norska kusten, just de farvatten vi nu seglar igenom. Max Manus tillhörde kompani Linge.

Kapten Martin Linge var den förste kompanichefen för det fria norska kompaniet i England och gav det dess inofficiella namn. Han var en centralfigur bland norrmännen i London och var med och upprättade och utbildade de första norska commandostyrkorna. Han ledde dessa först i Lofotenraiden mot Henningsvaer och Svolvaer och senare i Målsöyraiden där han stupade på trappan till hotell Ulvesund julen 1941.

Jan Baalsrud

Jan Baalsrud tillhörde kompani Linge och sändes i mars 1941 på kuttern Brattfjord till Toftefjord i närheten av Tromsö. Han skulle med tre andra commandosoldater dels utbilda befolkningen i sabotage dels senare förstöra Bardufoss flygplats. Operationen förråddes av en illojal norrman och en tysk patrullbåt överraskade dem. Tre commandosoldater dödades, besättningen på båten tillfångatogs, torterades och sköts senare. Baalsrud klarade sig, skadad i ena foten.

Han simmade i issörjan över sunden mot fastlandet och fick sedan hjälp till gränsen av lojala, gode norrmän. Hans träning, erfarenhet och livsvilja tillsammans med många människors osjälviska hjälpsamhet klarade honom genom osannolika strapatser. Han låg i en snögrotta uppe på fjället, han fick kallbrand i tårna och han amputerade dessa med sin kniv. Först i juni kom han till Sverige och återfick hälsan. Han återvände till England och gick i tjänst. Till minnet av Jan Baalsrud och hans hjälpare genomförs varje år en minnesmarsch utmed flyktvägen. År 2009 äger den rum 24 juli till 1 augusti. Mottot för vandringen är Mange våget livet och hjalp ham til frihet.

Shetland Bus

Kuttern Brattholm tillhörde den säregna flottstyrkan The Shetland Bus. Fartygen var fiskebåtar som använts vid flykten från Norge till Shetland. Besättningarna var norska fiskare, varje besättning valde sin skeppare. Den stod under brittiskt befäl tillsammans med norska marinofficerare. Den hade sin bas i Scalloway på Shetland där fortfarande Crownprince Olav’s slipway ligger. Vi låg där med Ketch Siri för några år sedan och såg minnesmonumentet som Drottning Sonja invigt. Det är en silverskulptur av en fiskekutter i upprört hav på en bas av stenar från Norge och Shetland.

The Shetland bus genomförde 198 turer till norska kusten, transporterade över 192 agenter, 383 ton vapen och ammunition. Den räddade 93 agenter och 373 flyktingar undan Gestapo. De första åren hade de vanliga fiskekuttrar, 1943 fick de av USA tre ubåtsjaktsfartyg.

Shetland Larsen

Den mest namnkunnige skepparen var Shetland-Larsen, han genomförde 52 uppdrag och blev en av de mest dekorerade marinofficerarna under Andra Världskriget. Nu i juli 2009, när vi ligger i Svolvaer, berättar båtgrannen Terje att norska televisionen sände i repris en film om Leif Larsen. Norges hjältar lever i minnet. Larsen föddes 1906 och dog 1990.

Larsen blev inte antagen till sjöbefälsutbildningen eftersom han var färgblind och gick till sjöss som sjöman. Han anmälde sig till de Finlandsfrivilliga under kriget och fortsatte i försvaret av Norge. Han flydde över Nordsjön och sökte sig till The Shetland Bus. Han tog sig med en fiskebåt med bemannade torpeder in till Trondheimsfjorden där slagskeppet Tirpitz låg. Torpederna hade lossnat  på vägen och när de kom fram sänkte de sin egen båt och flydde över fjällen till Sverige och tog sig tillbaka till Scalloway.  Under ett annat uppdrag sköts båten sönder och de fick ro iland under stora strapatser. Han återkom till Shetland och förde jagaren Vigra framgångsrikt under de sista krigsåren. Han står staty i sin födelsestad, Bergen.

Dagens hjältar är idrottsmän och kvinnor. När de norska handbolltjejerna vunnit VM? förra sommaren var Risör helt rödvittblått och alla jublade.

En svensk hjälte.

När Sveriges mest dekorerade officer, Allan Mann, dog deltog Norges ambassadör och militärattachéerna från Finland och Frankrike i begravningen. Han var min lärare i närstrid på Karlberg och under demonstrationerna brukade han fråga: ”Får jag låna dig en stund!” När han lämnade tillbaka lånet var man rätt mörbultad. Men om honom har inga svenska filmer gjorts.