Gert och Veronika, ett pensionärspar från Heiligenhafen,  seglar den gröna stålkuttern Kiwi med sikte på Tromsö. Gert har stort vitt skägg och yvigt hår, Veronika ser lite mer försiktig ut. De startade i mitten av juni och räknar med att var åter i hemmet i början av oktober. Gert vill nå Tromsö, Veronika vill utforska Lofoten. De har naturligtvis haft samma väder som vi och gått för motor.

Kabelvåg har två flytbryggor för besökare, vid den ena ligger motorbåtarna, vi seglare ligger vid den andra. Tre norska båtar med ungar och jollar, Kiwi och vi. Vi väcktes nyss av att en norrman, full som ett vårdike, försökte lägga till längst ut på vår brygga. Han fick i land en lina och ligger väl och sover nu. Ingen vind, ingen sjö.

Kabelvåg är det äldsta fiskevaeret i Lofoten, kung Öisten lät uppföra kyrka och rorbuer här redan på 1100 talet. Kabelvåg tror man hette Kapellvåg eftersom kyrkan/kapellet låg i vågen/viken. Det var centralort men Svolvaer har bättre och djupare hamnar och har övertagit huvudrollen.

Kyrkan, Lofotskatedralen, har 1200 sittplatser  så att alla fiskare skulle få plats. Under vårvintern var 3-4000 fiskare här i Kabelvåg. Nu har vi bara en full norrman förtöjd vid bryggan.