Torrfisk är osaltad, rensad och torkad torsk, klippfisk är saltad, uppsprättad och torkad torsk. De torkas utomhus på ställningar i två-tre månader.

Det finns sexton eller sjutton kvalitetsgrader. Norge förser Italien, Portugal och Brasilien med fisk, Island levererar till Spanien. Den sämsta fisken går till Nigeria.

Vi låg förtöjda vid museet i Å, vädret var fint, bryggan spektakulär och lite osäker. Åt lunch i Nusfjord, Norges best bevarade fiskevaer, pittoreskt. Mycket turister på bägge ställena. Vi seglare tycker oss ju vara lite förmer än turister men vari ligger skillnaden, egentligen? Vi var fem seglare där, en norrman, två tyskar, en holländare och så vi.

Vi har nu legat över natt i Ballstad. Hamnavgifterna börjar bli oacceptabla, här vill man ha 300 kronor, vi kom undan med 150, duschen kostade 30 kr extra. Det är näst dyrast i Norge, Akers brygge i Oslo är värre. Vi kommer inte tillbaka hit till Ballstad.