Vi är förtöjda på Landegode med utsikt tvärs över Vesterfjorden till Lofotenväggen. Det är 40 sjömil bort men bergen där är så höga och luften så klar att allt verkar nära. Här badade Suliskungens okynniga döttrar nakna i sommarnatten. Hestemannen satt i Svolvaer ute på Lofoten, såg dem och greps av åtrå till barnflickan Lekemöya.

Han jagade dem, i sagan tar man stora steg, de förstenades 100 sjömil söderut. Hestemannens pil genomborrade torghatten 25 sjömil senare och Lekamöy står förstenad på Leka, 140 sjömil från badplatsen på Landego.

Det är en yrkeshamn idag, det låg 8 större fiskebåtar på svaj och förtöjdavid kajerna. Runt 20 små fritidsfiskebåtar har fasta platser vid flytbryggan.  När vi kom igårkväll fanns  det gott om plats för oss.

Några fiskare rensade hushållsfisk vid en rorbu, jag fick inte köpa, de skänkte oss en fyrakilos torsk. Vi åt kokt torsk med lever, smör och pepparrot, det kan inte bli bättre!

Vi tar det lugnt nu, Lisa vaknade nyss efter tio timmars sömn. Vi skall till Kärringöya idag, 10 sjömil bort. Eller så stannar vi och seglar dit i morgon

Annonser